Medlemsbedrifter i OTLLyst til å bli lærebdrift? Bli med i rekrutteringen av neste generasjons yrkessjåfører. Hva er en lærebedrift?
Det er ikke noe fasitsvar på hva som er den ideelle lærebedriften. Antall ansatte og hvilke deler av bransjen de opererer i, kan variere. Men både store og små er ønsket som medlemsbedrifter, uansett i hvor stor grad de kan dekke læreplanen. Læreplanen beskriver hva lærlingene skal gjennom i løpet av læretiden. Denne danner også grunnlag for fagprøven som avslutter læreløpet.
Alle nye bedrifter må godkjennes av Fylkeskommunen. Noen av kravene som må oppfylles er at bedriften skal:
- Kunne gi opplæring etter læreplanen i faget (i samarbeid med opplæringskontoret)
- Ha en faglig leder (med lang og bred erfaring, gjerne med fagbrev)
- Tilby et godt arbeids - og læringsmiljø
- Ha en intern plan for gjennomføring, vurdering og dokumentasjon av opplæringen (sammen med opplæringskontoret)
- Tegne arbeidsavtale med lærlingen
Ikke alle bedrifter kan dekke hele læreplanen, derfor trenger medlemmer av opplæringskontor ikke full godkjenning. Det er ikke uvanlig at lærlinger får opplæring i flere bedrifter når det er nødvendig eller ønsket.
Det man skal huske på, er at å ta inn en lærling er et stort ansvar. Man må ta opplæring, veiledning og vurdering underveis seriøst. Lærlingene er unge og trenger god og riktig oppfølging siden de er i starten på sin yrkeskarriere. Ikke alle føler seg sikker i denne oppgaven, derfor gjennomfører Fylkeskommunen kurs for faglige ledere i nye bedrifter. Det skal også opplæringskontoret kunne tilby etter hvert. Dette er kurs de fleste vil ha god nytte av hvis man ikke er kjent med lærlingordningen fra før. Opplæringskontoret skal også minimum en gang hvert halvår ha besøk i bedriften, hvor lærling, faglig leder og opplæringskontor vurderer opplæringen, og legger en plan til neste møte.
Søknad om medlemskap i OTL.doc
Brosjyre OTL.pdf
Har du spørsmål rundt lærlingordningen, ta kontakt.
Tom Frydenlund 48992683
Daglig leder OTL
|